Advent a Vánoce v Panské Lhotě

Adventní čas a čas vánoční byl letos v Panské Lhotě opět bohatý na společenské události, které umožnily společně se svátečně naladit. Připraveny byly akce, které jsou již tradičně s tímto obdobím spojeny i akce, která se konala poprvé.

Tou bylo Adventní zpívání, které připravila na sobotu 6. prosince Lhotecká schola pod vedením otce Petra Baláta ve spolupráci s novým osadním výborem. V místním kulturním domě na návštěvníky čekal večer plný vánoční hudby. Hrálo se od koled jako V jestlích dítě spinká, U Betléma dnes Maria přes Hvězda zářila od Spirituál Kvintetu, Tisíc andělů od Čechomorů až po Půlnoční od Václava Neckáře. Po skončení vánočního pásma následoval ještě večírek s country muzikou. Přestože se jednalo o první takovou akci, tak se našim muzikantům vydařila a odměnou jim kromě potlesku byl i „plný dům“ a příjemná atmosféra.

 Další předvánoční akcí byl tradiční a léty prověřený vánoční turnaj ve stolním tenise, který se konal v neděli 21. prosince v kulturním domě. Dopoledne se mezi sebou o vítězství utkali lhotecké děti a odpoledne se konal hlavní turnaj registrovaných i neregistrovaných hráčů. V kategorii registrovaných hráčů získal prvenství Jaroslav Švaříček a mezi neregistrovanými hráči pak slavil vítězství Jaroslav Suchý. Po celou dobu turnaje vládla správně sportovně bojovná nálada a ceny se dostaly nejenom vítězům.

Pak už přišly na řadu samotné Vánoce a Štědrý den, který je v Panské Lhotě už několik let spojený se společným večerním zpíváním koled u rozsvíceného stromu na návsi. Na saxofony přítomné doprovodili Radek a Stanislav Šťávovi spolu s Martinem a Michalem Karafiátem. Oproti předchozím rokům přálo počasí a zpříjemnění atmosféry pomohl i podávaný vánoční punč.

Poslední akcí spojenou s Vánoci byl vánoční koncert v kostele v Panské Lhotě v pátek 26. prosince od šesti hodin večer. Svůj um a dovednosti předvedla opět Lhotecká schola, která předvedla něco ze svého repertoáru vánočních písní, které byly doplněny svátečním slovem otce Petra Baláta. Jednalo se již o třetí ročník tohoto koncertu, takže i zde již byl založen základ tomu, aby byl tento koncert považován za tradiční akci spojenou s Vánoci v Panské Lhotě. Tomu, kdo si musel nechat koncert ujít nebo tomu, kdo by si chtěl opět užít náladu toho večera, je k dispozici záznam koncertu na YouTube, který pořídil František Lavička. Stačí zadat na této stránce heslo Vánoční besídka Panská Lhota 2014.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se nezištně a ve svém volném čase podíleli na přípravě těchto akcí a na zpříjemnění společenského života v obci. I na příští rok je naplánována celá řada kulturních, společenských i sportovních akcí, jejichž seznam naleznete v tomto vydání Brtnického zpravodaje. Jako první nás čeká plesová sezóna, kde se organizátoři těší na Vaši hojnou účast.

-mh-