Blog

Začátek nového roku ve Lhotě podle starých pořádků

Začátek letošního roku se ve Lhotě v ničem nelišil od roků předchozích. Odstartovala ho plesová sezóna, která se nyní již několik let skládá jenom ze dvou událostí. Poprvé se mohli tancechtivý sejít v lednu na Hasičském plese, kde hudbu obstaral Uniband a následně podruhé v únoru na jubilejním 30. ročníku Společenského plesu, kde k tanci a poslechu zahrála hudba Preston. Obě akce lze označit jako vyvedené jak ke spokojenosti návštěvníků, tak i organizátorů.

Společenský život ve Lhotě v únoru ještě obohatily masopustní oslavy. Nejprve posloužil především k zábavě dospělých masopustní průvod, který prošel vesnicí o poslední únorové sobotě. O co průvod masek každoročně řídne a stává se méně a méně početnější, o to vyšší nároky jsou pak kladeny na zbylé účastníky průvodu. Ten letos například navštívili i členové světoznámé kapely KISS, kteří patřili jednoznačně k nejpovedenějším maskám. Průvod pak tradičně zakončila masopustní veselice v místním kulturním domě za hudebního doprovodu manželů Karafiátových.

Týden na to o první březnové neděli pak přišel čas i na dětské karnevalové hrátky při Dětské merendě, která měla letos podtitul zvířátková. Sál kulturního domu plný pejsků, kočiček, myšek, tygrů, lvů a dalších zvířátek čekalo odpoledne plné zvířátkových hádanek, soutěží a písniček, při kterých se nenudili děti ani jejich rodiče. Nejlepší maskou karnevalu se pak stala kočička v podání Tiny Zadražilové.

-mh-

Celý článek

Zpívá (skoro) celá Lhota

Říká se, že co Čech to muzikant a co Lhoťák to zpěvák. Tohle možná přišlo na mysl nejednomu návštěvníkovi některé z kulturních akcí na přelomu minulého roku v Panské Lhotě, které měli všechny společné to, že je provázela hudba a zpěv v mnoha podobách.

První ze série kulturních akcí závěru roku bylo tradiční setkání seniorů o druhé listopadové neděli. Dostaveníčko čtyřech desítek dříve narozených občanů Lhoty a Malého doprovázela kapela z místních muzikantů pod vedením pana Vidláka. Jako jejich předkapela vystoupili jejich mladší následovníci, kteří se zatím na hudební kariéru úspěšně připravují pod vedením učitele hudby Zbyňka Andrýzska. Po zhodnocení uplynulé roku v proslovech paní starostky a předsedů obou osadních výboru už mohla zábava začít naplno. Muzika hrála a břinkala, nedělní odpoledne příjemně utíkalo. Na konci setkání už vydržel sedět málokdo a taneční parket se naplnil. A kdo nemohl nebo nechtěl tančit, tak si alespoň přidal k Mirkovi Pyskovi a Marii Motáčkové, kteří opět doprovázeli kapelu svým zpěvem.

Druhá z akcí měla zpívání už v samotném názvu. Při Adventním zpívání mají možnost poslechnout si um a dovednosti lhotecké scholy i ti, kteří nejsou pravidelní návštěvníci místního kostela. Po dvou přechozích ročnících, které proběhly v prostorách hospody, se třetí ročník rozhodli organizátoři z Kulturního klubu připravit v sále kulturního domu. Důvodem je nejen stále se zvyšující počet členů scholy, která se rozrůstá především díky zásluze a práci pana faráře Baláta a Jiřího Karafiáta, ale především stále se zvyšující počet posluchačů a návštěvníků akce. Tradiční repertoár českých koled doplněný i o nové písně včetně několika spirituálů zaplnil o třetí adventní sobotě sál kulturního domu do posledního místa. O výkonu hudebníků a spokojenosti návštěvníků vypovídá to, že na konci došlo na přídavky i opakování některých písní. Jména všech zpěváků by se do článku nevešla a tak si je můžete prohlédnout na připojené fotografii, na které chybí ze členů ještě Martina a Fanda Kovářovi.

Zpívalo se i na Štědrý večer, kdy se zpěvákem stal každý, kdo si našel cestu o deváté hodině na náves k vánočnímu stromu. A letos možná i díky počasí, které nám zase jednou dopřálo bílé vánoce, se zpěváků sešlo více než obvykle. Mohli tak společným zpěvem doprovodit kvintet muzikantů A. Vidlák, M. a M. Karafiátovi, L. Fortelný a S. Šťáva. Pro ty, kterým k zahřátí nestačila sváteční atmosféra, byl pro všechny případy připraven vánoční punč.

 Samotným vyvrcholením zpěvu o adventu je v Panské Lhotě tradičně Vánoční koncert na Štěpána. Lhotecká schola tentokrát na své „domovské“ scéně v kostele sv. Antonína Paduánského dává všem možnost připomenout si, že Vánoce nejsou jenom dárky, kapr a salát a budiž jim za to díky. Byť repertoár obdobný jako v kulturním domě, tak doba vánoční spolu s prostory místního svatostánku dávají koncertu úplně jinou a sváteční atmosféru. Je skoro zbytečné dodávat, že bylo opět zcela plno, což je pro hudebníky ta nejlepší odměna. I když vybrané finanční prostředky, které budou sloužit na nákup nových hudebních nástrojů, je určitě potěšili také.

Vstupujeme do nového roku a tak mi dovolte Vám všem jménem Osadního výboru Panská Lhota popřát do něj mnoho štěstí, úspěchů a zdraví. Současně se sluší poděkovat všem, kteří v tom uplynulém roce jakýmkoli způsobem nějak přispěli ke kulturnímu, společenskému nebo sportovní dění ve Lhotě. Každá pomoc se počítá a tak za ni díky.

-mh-

Celý článek

V červnu to ve Lhotě vždycky žije...

V červnu to ve Lhotě vždycky žije…

Červen patří ve Lhotě tradičně k měsícům s bohatým programem, protože zde slavíme pouť. Tentokrát navíc přibyly i oslavy dětského den.

Dětský den s kovářem byl letošní název oslav dětského dne v Panské Lhotě, který se konal tentokrát první červnový pátek na místo tradiční neděle. A nový nebyl jenom název, ale i samotný program, který byl letos inspirován tradičními řemesly. Na jednotlivých stanovištích si tak zájemci z řad dětí mohli vyzkoušet práci dřevorubce, zedníka, lovce, nebo právě kováře. Především ukázky černého řemesla patřily mezi dětmi k nejoblíbenějším a nebyl snad nikdo, kdo by si domů neodnášel suvenýr v podobě prstýnku, hada, nebo srdíčka. Na závěr dětského dne se pak ještě přímo na návsi promítala pohádka. Dětský den se letos vydařil a důkazem může být, že účastníky nerozehnal ani déšť a poslední návštěvníci se rozešli až v pozdních hodinách.

Po dětském dnu pak následoval týden intenzivních příprav na následující víkend, kdy se ve Lhotě slavila pouť. Když v pátek večer konečně utichly všechny sekačky a celá Lhotě byla jako ze škatulky, tak mohl spustit orchestr složený převážně z místních hudebníků pod vedením Tondy Vidláka, který opět potvrdil, že jeho přítomnost umí dodat lesk prakticky jakémukoli hudebnímu tělesu. Druhý ročník tohoto předpouťového posezení s hudbou se opět povedl a dal příležitost pro setkání všech generací. Komu hudba a tanec z pátečního večera nestačily, mohl pokračovat při sobotní taneční zábavě se skupinou Kalybr, kterou pořádali místní hasiči. V neděli pak v programu došlo na slavnostní mši svatou a jako závěrečný bod oslav poutě bylo fotbalové utkání Panské Lhoty proti Panské Lhotě, který tentokrát neskončil vítězstvím jednoho z domácích družstev, ale spravedlivou remízou. Tím byl program lhotecké poutě zcela vyčerpán, podobně jako mnoho účastníků těchto oslav. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na zajištění jednotlivých akcí.

Závěrem bychom chtěli všechny pozvat na zábavné soutěžně-nesoutěžního klání obcí z regionu Černé lesy, při druhém ročníku Vesnických her bez hranic. To proběhne první srpnovou neděli od 14 hodin na návsi v Panské Lhotě a domácí družstvo zde bude obhajovat vítězství z minulého ročníku. Přijďte se pobavit a fandit svým favoritům!

-mh-

Celý článek

Tradiční jaro ve Lhotě

Jarní akce v Panské Lhotě byly ve znamení tradičních každoročních akcí. Ty začaly poslední neděli před Velikonoci setkáním s názvem Velikonoční setkání pro celou rodinu. I když, nebo možná právě proto, že program byl stejný jako minulý rok včetně koštu lhoteckých pálenek a velikonoční výstavy Komunitního centra z Brtnice, se letos návštěvníků našlo jenom poskrovnu. Podobně skromný byl i počet účastníků úklidu jarního úklidu společných prostranství ve vsi, který se konal přesně za měsíc po velikonočním setkání.

Poslední dubnový den pak stejně jako na mnoha ostatních místech patřil stavění máje a poté pálení čarodějnic. Májka stojí letos ve Lhotě opravdu vysoká a tak její postavení bez pomoci techniky nebylo jednoduchým úkolem, ale protože její postavení je pro mužskou část vsi otázkou cti, nemohlo to skončit jinak než úspěchem. Ženy se nenechaly zahanbit a zorganizovali pro děti večerní kostýmovaný lampionový průvod vesnicí. Večer se pak všichni společně sešli u čarodějnické vatry, kterou připravili místí nohejbalisté.

Poslední akcí, při které se mohli místní potkat, byl pak výlov rybníka první květnovou neděli. Místní rybáři vylovili kapry, amury a cejny. Podezření rybářů o řádění dvounohých a čtyřnohých vyder potvrdil úbytek více než 150 kusů ryb. Ani toto rozčarování nezabránilo příjemnému dopolední s vůní kapřích šupin. Mnozí vzpomínali s nostalgií na dřívější držení hlídek, které pytláky odradilo a které bude zřejmě nutné obnovit. Lapkové mějte se proto na pozoru.

Po dětském dnu začátkem června pak čeká Lhotu největší svátek a to lhotecká pouť. Budete-li mít čas, zastavte se ve Lhotě druhý červnový víkend třeba na pouťovou taneční zábavu.

-mh-

Celý článek

Letošní masopust v Panské Lhotě

Společenský život v Panské Lhotě byl v novém roce ovlivněn letošním brzkým termínem velikonoc. Stejně jako v ostatních okolních vsí se tedy točil okolo masopustního veselí.

Nejprve poslední lednovou sobotu prošel Lhotou masopustní průvod, ve kterém ani letos nechyběly originální masky a postavy. Za hudebního doprovodu harmoniky a saxofonu tak mohli domácí pohostit například pravěkého lovce v doprovodu kanibala, kterým dělaly doprovod místní divoženky. Průvod byl ukončen v místním kulturním domě, kde následovala večerní masopustní veselice za hudebního doprovodu manželů Karafiátových.

Jak masopustní průvod posloužil k zábavě dospělých, následující neděli po průvodu se na dětské maškarní merendě pobavily především děti, i když při soutěžích se určitě nenudil nikdo z přítomných.  Celé odpoledne se děti mohly bavit při soutěžích a hrách inspirovaných českými pohádkami. Čtyři desítky maskovaných dětí v doprovodu svých rodičů a starších sourozenců příjemně naplnily sál kulturního domu, kde je z pohádky do pohádky prováděli klauni Luďa a Luďa, kteří se pro letošek ujali role průvodců karnevalem.

-mh-

Celý článek

Podzimní kultura a nabitý advent v Panské Lhotě

Zatímco léto bylo v Panské Lhotě ve znamení novinek, podzim a advent běželi podle osvědčeného každoročního scénáře, který staví na osvědčených tradičních akcích. A není se čemu divit, protože všechny akce mají jedno společné a to výbornou návštěvnost.

Nejprve praskal sál kulturního domu v Panské Lhotě ve švech přesně uprostřed listopadu při představení Čert a káča Divadelního spolku Stonařov. Zájem o přestavení předčil všechna očekávání a poslední příchozí tak již mohli sledovat představení pouze tak říkajíc „na stojáka“. Taková návštěva bezesporu potěšila nejen samotné divadelníky, ale i členy pořádajícího Kulturního klubu.

Hned následující neděli ožil kulturní dům opět, tentokrát při setkání seniorů. Akci, kterou pro obyvatele důchodového věku pořádá každoročně místní osadní výbor, navštívila i starostka a místostarosta města Brtnice, paní Švaříčková a pan Rubeš. Všichni se tak mohli dozvědět, co podstatného se přihodilo v uplynulém roce a jaké změny jsou plánovány do budoucna. Program pěkně doplnilo vystoupení dětí z brtnické mateřské školy. Po zbytek odpoledne až do večerních hodin se pak vedle samotných organizátorů starala o příjemnou zábavu především kapela pod vedením Tondy Vidláka a došlo tak i na tanec.

Pak již přišel advent s celou šňůrou vánočních akcí. První z nich byl druhý ročník Adventní besídky s vystoupením Lhotecké scholy pod vedením otce Petra Baláta, který se konal třetí adventní neděli. Od minulého roku se rozrostly nejen řady samotných muzikantů, ale i počty návštěvníků. Vystoupení v místním hostinci tak podle odhadu organizátorů sledovalo sedm desítek návštěvníků, což je na tento prostor opravdu hodně. Ozývali se proto hlasy, aby byl příští ročník již přeložen do sálu kulturního domu. Jinak se toto setkání, které ukončilo cyklus kulturních akcí v Panské Lhotě, které se konaly za podpory Kraje Vysočiny díky grantu z programu Regionální kultura, opravdu vyvedlo a mladí muzikanti sklidili zasloužený úspěch. A to dokonce takový, že akce se dočkala opakování a vystoupení se proběhlo znovu první lednovou sobotu, tentokrát v Horním Smrčném.

Přestože Vánoce jsou svátky duchovní, nezapomíná se ve Lhotě na to, že pouze ve zdravém těle je zdravý duch. Proto doplnil program vánočních akcí v neděli dvacátého prosince tradiční turnaj ve stolním tenise. Stejně jako na všech ostatních byla i na této akci výborná účast, která umožnila vyhlásit turnaj hned ve čtyřech kategoriích. V kategorii mladších dětí zvítězila Adéla Peštálová, v kategorii starších dětí získal vítězství Michael Peštál, první místo v kategorii neregistrovaných hráčů si odnesl Jan Diviš a mezi „profíky“ vyhrál Luboš Kalenda.

Na Štědrý den pak zněly Panskou Lhotou koledy znovu, když se místní sešli k společnému večernímu zpívání koled u rozsvíceného vánočního stromu na návsi, které již ke štědrému dni v Panské Lhotě neodmyslitelně patří. Hrály se koledy, ve vzduchu voněl punč, sváteční atmosféru doplnili svíčky v rukou příchozích a lidé si vzájemně přáli nejenom šťastné vánoce.

Sérii adventních akcí pan na druhý svátek vánoční ukončil Vánoční koncert Lhotecké scholy v místním kostele Sv. Antonína Paduánského. Svůj um a dovednosti předvedla opět Lhotecká schola, která předvedla něco ze svého repertoáru vánočních písní, které byly doplněny svátečním slovem otce Petra Baláta. Jednalo se již o čtvrtý ročník tohoto koncertu a dodávat, že opět bylo plno, je již téměř zbytečné.

Závěrem krátké bilancování, které je obvykle spojeno s koncem roku. V roce 2015 proběhlo v Panské Lhotě 26 společenských, kulturních nebo sportovních akcí. Troufám si tvrdit, že to je obec velikosti Panské Lhoty úctyhodné číslo. To se samozřejmě neobejde bez pomoci celé řady lidí, které zde nelze všechny vyjmenovat. Dovolím si jim proto poděkovat alespoň touto formou všem hromadně. Největší odměnou jim pak bývá obvyklá vysoká návštěvnost na pořádaných akcí. Součástí tohoto čísla zpravodaje je proto i přehled kulturních akcí pro rok 2016, který najdete současně i na webových stránkách osadního výboru Panská Lhota. Vyberte se mezi nimi a přijďte se potkávat i v tom roce příštím.

-mh-

Celý článek

Podzim v Panské Lhotě v rytmu swingu

V říjnu si v Panské Lhotě dali dostaveníčko všichni milovníci tance a dobré muziky. U příležitosti pětatřicátého výročí znovuotevření kulturního domu v Panské Lhotě uspořádal Kulturní klub Panská Lhota ve spolupráci s místním osadním výborem Tančírnu se swingovým orchestrem Zatrestband. Ten je známý svým repertoárem oblíbených evergreenů, které nenechá posluchače dlouho sedět na svých místech. To se potvrdilo i v Panské Lhotě, kdy hned první série písniček v podání orchestru naplnila taneční parket zcela zaplněného kulturního domu, který se pak nevyprázdnil až do samého konce večera. Program zpestřilo i vystoupení A-kvartetu a vystoupení studentské kapely pod vedením Tondy Vidláka. Návštěvníci současně mohli shlédnout i výstavu fotografií z historie Kulturního domu, kde už v minulosti vystupovali například Karel Černoch, Helena Růžičková, George&Beatovens a další. Po třetí říjnové sobotě se k těmto událostem přidá i Tančírna Zatrestbandu, která se vydařila a byla důstojnou oslavou výročí kulturního domu. Tato akce, která se uskutečnila i díky podpoře Kraje Vysočina z grantového programu Regionální kultura, by nemohla proběhnout bez nezištné pomoci mnoha dobrovolníků z místních spoluobčanů, kteří s přípravou akce pomáhali. Všem těm patří určitě dík všech, co se na Tančírně celý večer dobře bavili.

-mh-

Celý článek

Léto ve Lhotě plné novinek

Letošní léto ve Lhotě bylo horké nejen díky počasí, ale i díky horkým novinkám v kulturních akcích, které se během něj konaly.

První takovou novinkou bylo historicky první promítání letního kina. Poslední červencový den se na hřišti u bývalé školky sešlo sedm desítek příznivců promítání pod širým nebem. Jako program bylo slíbené překvapení a to se opravdu konalo. Návštěvníci mohli shlédnout dílo, o jehož existenci většina neměla dosud ani tušení. Platilo tak, že bylo možnost shlédnout nevídané a to ve všech významech tohoto slova.

Druhou horkou novinkou byl první ročník vesnických Her bez hranic, který se konal v Radoníně. Poslední srpnovou sobotu mezi sebou změřily síly družstva obcí Bransouze, Panské Lhoty a domácího Radonína. Po skončení osmi netradičních disciplín, jejichž hlavním cílem bylo především dobře pobavit početné publikum, se vítězem stalo právě družstvo Panské Lhoty před domácím družstvem, které porazilo Bransouze v závěrečném rozstřelu. Všem Radonínským, kteří se podíleli na přípravě této fajn akce, patří díky.

Začátek školního roku odstartoval ve Lhotě tradiční cyklistický závod Okolo Lhoty. Na trať letošního pátého ročníku se postavilo 35 účastníků, kteří si mohli vybrat ze dvou tratí. Přestože je akce především příležitostí k setkání a oslavou zdravého pohybu, jako každý závod měl i ten lhotecký svoje vítěze. V dětské kategorii zvítězil Martin Švaříček, mezi muži Radek Novotný a nejrychlejší ženou Lhoty je Alexandra Lavičková. Největším vítězstvím ovšem bylo, že s cíli stanul stejný počet účastníků jako na startovní čáře. Zvláštní cenu pak získala paní Marie Jurková, která se závodu zúčastnila v kategorii historická kola, která byla vyhlášena letos poprvé. Její kolo z počátku minulého století, které přečkalo běh času bez jakýchkoli úprav bylo ozdobou závodu.

A protože léto není jenom dobou dovolených a radovánek, ale i sezónou stavebních prací, může se Lhota na podzim pochlubit novými asfaltovými povrchy na návsi a v přilehlých ulicích, střecha kapličky na návsi dostala nový nátěr a novotou září i střecha bývalé márnice u hřbitova. Investorem všech těchto oprav bylo město Brtnice, které se podílelo i na vybudování nové základy na hasičském hřišti, který vznikla ve spolupráci se členy místního SDH.

Závěrem přání, aby i další lhotecké akce byly stejně pestré, jako jsou barvy podzimního listí.

-mh-

Celý článek

Byl poslední květen – lhoteckých hasičů čas…

Dětský den, domácí vítězství hasičů a pouť. Kolem těchto událostí se točil společenský život v Panské Lhotě v květnu a červnu.

Tentokrát již třetí květnovou neděli uspořádal Osadní výbor Panská Lhota dětský den plný soutěží. Oproti předchozím rokům se tentokrát soutěžilo přímo na návsi, která se mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední zaplnila dětmi i rodiči. Přítomné děti mezi jednotlivými stanovišti provázela celé odpoledne postavička mývala v nadživotní velikosti. Vedle soutěží za sladké odměny se děti dozvěděli i informace, jak správně a proč třídit odpad. Všichni zájemci si mohli důkladně prohlédnout popelářský vůz, který ochotně přistavila firma Esko-T.

Důvodem dřívějšího termínu letošního dětského dne byla skutečnost, že Panská Lhota letos hostila okrskovou soutěž v požárním sportu. Poslední květnovou sobotu se tak na hasičském hřišti za horním rybníkem sešli v Panské Lhotě hasičská družstva z nejbližšího okolí. Přestože počasí během dne hrozilo, že skvěle připravenou akci spláchne déšť, na hlavní část programu se vyčasilo. Početní diváci tak mohli sledovat vítězství domácích v obou hlavních mužských kategoriích. A jak glosoval jeden z domácích diváků: „Počasí vyšlo, pivo bylo studené a vítězství domácích – co víc by si mohl člověk přát.“

Akcí měsíce června byla jako každý rok lhotecká pouť. Letos nově doplněná předpouťovým pátečním tanečním setkání na hřišti u školky, které připravili místní nohejbalisté. K poslechu a tanci zahráli pod širým nebem místní muzikanti a rozhodně to nebyla žádná z nouze ctnost. Opět se ukázalo, že Lhota je schopna složit vlastní kvalitní hudební těleso různorodého obsazení zvláště, když sólo na saxofon je vyhrazeno pro pana Vidláka. Ti co sešli dvanáctého června na této akci se rozhodně nenudili a po akci zaznívaly hlasy, že by se toto setkání mohlo opakovat i v příštích letech, pokud se nepodaří obnovit tradici dvou pouťových tanečních zábav. Zbytek pouťových oslav už běžel podle ověřeného harmonogramu, když v sobotu na pouťové taneční zábavě zahrála skupina Kalybr a nedělní program po slavnostní mši doplnilo tradiční fotbalové pouťové utkání.

Doposud byly na programu společenských akcí ve Lhotě především lety prověřené tradiční kusy. Na léto a na podzim se chystá i několik novinek, které, jak doufají pořadatelé, si také vyslouží přízeň místních. K těm nejbližším bude patřit promítání letního kina v Panské Lhotě nebo první ročník Vesnických her bez hranic. Chcete-li se o připravovaných akcích dozvědět více, čtěte tento náš nový informační web o dění v Panské Lhotě. Vyberte si zde z kalendáře připravovaných akcí a vyražte ven!

-mh-

Celý článek