Podzimní kultura a nabitý advent v Panské Lhotě

Zatímco léto bylo v Panské Lhotě ve znamení novinek, podzim a advent běželi podle osvědčeného každoročního scénáře, který staví na osvědčených tradičních akcích. A není se čemu divit, protože všechny akce mají jedno společné a to výbornou návštěvnost.

Nejprve praskal sál kulturního domu v Panské Lhotě ve švech přesně uprostřed listopadu při představení Čert a káča Divadelního spolku Stonařov. Zájem o přestavení předčil všechna očekávání a poslední příchozí tak již mohli sledovat představení pouze tak říkajíc „na stojáka“. Taková návštěva bezesporu potěšila nejen samotné divadelníky, ale i členy pořádajícího Kulturního klubu.

Hned následující neděli ožil kulturní dům opět, tentokrát při setkání seniorů. Akci, kterou pro obyvatele důchodového věku pořádá každoročně místní osadní výbor, navštívila i starostka a místostarosta města Brtnice, paní Švaříčková a pan Rubeš. Všichni se tak mohli dozvědět, co podstatného se přihodilo v uplynulém roce a jaké změny jsou plánovány do budoucna. Program pěkně doplnilo vystoupení dětí z brtnické mateřské školy. Po zbytek odpoledne až do večerních hodin se pak vedle samotných organizátorů starala o příjemnou zábavu především kapela pod vedením Tondy Vidláka a došlo tak i na tanec.

Pak již přišel advent s celou šňůrou vánočních akcí. První z nich byl druhý ročník Adventní besídky s vystoupením Lhotecké scholy pod vedením otce Petra Baláta, který se konal třetí adventní neděli. Od minulého roku se rozrostly nejen řady samotných muzikantů, ale i počty návštěvníků. Vystoupení v místním hostinci tak podle odhadu organizátorů sledovalo sedm desítek návštěvníků, což je na tento prostor opravdu hodně. Ozývali se proto hlasy, aby byl příští ročník již přeložen do sálu kulturního domu. Jinak se toto setkání, které ukončilo cyklus kulturních akcí v Panské Lhotě, které se konaly za podpory Kraje Vysočiny díky grantu z programu Regionální kultura, opravdu vyvedlo a mladí muzikanti sklidili zasloužený úspěch. A to dokonce takový, že akce se dočkala opakování a vystoupení se proběhlo znovu první lednovou sobotu, tentokrát v Horním Smrčném.

Přestože Vánoce jsou svátky duchovní, nezapomíná se ve Lhotě na to, že pouze ve zdravém těle je zdravý duch. Proto doplnil program vánočních akcí v neděli dvacátého prosince tradiční turnaj ve stolním tenise. Stejně jako na všech ostatních byla i na této akci výborná účast, která umožnila vyhlásit turnaj hned ve čtyřech kategoriích. V kategorii mladších dětí zvítězila Adéla Peštálová, v kategorii starších dětí získal vítězství Michael Peštál, první místo v kategorii neregistrovaných hráčů si odnesl Jan Diviš a mezi „profíky“ vyhrál Luboš Kalenda.

Na Štědrý den pak zněly Panskou Lhotou koledy znovu, když se místní sešli k společnému večernímu zpívání koled u rozsvíceného vánočního stromu na návsi, které již ke štědrému dni v Panské Lhotě neodmyslitelně patří. Hrály se koledy, ve vzduchu voněl punč, sváteční atmosféru doplnili svíčky v rukou příchozích a lidé si vzájemně přáli nejenom šťastné vánoce.

Sérii adventních akcí pan na druhý svátek vánoční ukončil Vánoční koncert Lhotecké scholy v místním kostele Sv. Antonína Paduánského. Svůj um a dovednosti předvedla opět Lhotecká schola, která předvedla něco ze svého repertoáru vánočních písní, které byly doplněny svátečním slovem otce Petra Baláta. Jednalo se již o čtvrtý ročník tohoto koncertu a dodávat, že opět bylo plno, je již téměř zbytečné.

Závěrem krátké bilancování, které je obvykle spojeno s koncem roku. V roce 2015 proběhlo v Panské Lhotě 26 společenských, kulturních nebo sportovních akcí. Troufám si tvrdit, že to je obec velikosti Panské Lhoty úctyhodné číslo. To se samozřejmě neobejde bez pomoci celé řady lidí, které zde nelze všechny vyjmenovat. Dovolím si jim proto poděkovat alespoň touto formou všem hromadně. Největší odměnou jim pak bývá obvyklá vysoká návštěvnost na pořádaných akcí. Součástí tohoto čísla zpravodaje je proto i přehled kulturních akcí pro rok 2016, který najdete současně i na webových stránkách osadního výboru Panská Lhota. Vyberte se mezi nimi a přijďte se potkávat i v tom roce příštím.

-mh-