V červnu to ve Lhotě vždycky žije...

V červnu to ve Lhotě vždycky žije…

Červen patří ve Lhotě tradičně k měsícům s bohatým programem, protože zde slavíme pouť. Tentokrát navíc přibyly i oslavy dětského den.

Dětský den s kovářem byl letošní název oslav dětského dne v Panské Lhotě, který se konal tentokrát první červnový pátek na místo tradiční neděle. A nový nebyl jenom název, ale i samotný program, který byl letos inspirován tradičními řemesly. Na jednotlivých stanovištích si tak zájemci z řad dětí mohli vyzkoušet práci dřevorubce, zedníka, lovce, nebo právě kováře. Především ukázky černého řemesla patřily mezi dětmi k nejoblíbenějším a nebyl snad nikdo, kdo by si domů neodnášel suvenýr v podobě prstýnku, hada, nebo srdíčka. Na závěr dětského dne se pak ještě přímo na návsi promítala pohádka. Dětský den se letos vydařil a důkazem může být, že účastníky nerozehnal ani déšť a poslední návštěvníci se rozešli až v pozdních hodinách.

Po dětském dnu pak následoval týden intenzivních příprav na následující víkend, kdy se ve Lhotě slavila pouť. Když v pátek večer konečně utichly všechny sekačky a celá Lhotě byla jako ze škatulky, tak mohl spustit orchestr složený převážně z místních hudebníků pod vedením Tondy Vidláka, který opět potvrdil, že jeho přítomnost umí dodat lesk prakticky jakémukoli hudebnímu tělesu. Druhý ročník tohoto předpouťového posezení s hudbou se opět povedl a dal příležitost pro setkání všech generací. Komu hudba a tanec z pátečního večera nestačily, mohl pokračovat při sobotní taneční zábavě se skupinou Kalybr, kterou pořádali místní hasiči. V neděli pak v programu došlo na slavnostní mši svatou a jako závěrečný bod oslav poutě bylo fotbalové utkání Panské Lhoty proti Panské Lhotě, který tentokrát neskončil vítězstvím jednoho z domácích družstev, ale spravedlivou remízou. Tím byl program lhotecké poutě zcela vyčerpán, podobně jako mnoho účastníků těchto oslav. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na zajištění jednotlivých akcí.

Závěrem bychom chtěli všechny pozvat na zábavné soutěžně-nesoutěžního klání obcí z regionu Černé lesy, při druhém ročníku Vesnických her bez hranic. To proběhne první srpnovou neděli od 14 hodin na návsi v Panské Lhotě a domácí družstvo zde bude obhajovat vítězství z minulého ročníku. Přijďte se pobavit a fandit svým favoritům!

-mh-