Léto ve Lhotě plné novinek

Letošní léto ve Lhotě bylo horké nejen díky počasí, ale i díky horkým novinkám v kulturních akcích, které se během něj konaly.

První takovou novinkou bylo historicky první promítání letního kina. Poslední červencový den se na hřišti u bývalé školky sešlo sedm desítek příznivců promítání pod širým nebem. Jako program bylo slíbené překvapení a to se opravdu konalo. Návštěvníci mohli shlédnout dílo, o jehož existenci většina neměla dosud ani tušení. Platilo tak, že bylo možnost shlédnout nevídané a to ve všech významech tohoto slova.

Druhou horkou novinkou byl první ročník vesnických Her bez hranic, který se konal v Radoníně. Poslední srpnovou sobotu mezi sebou změřily síly družstva obcí Bransouze, Panské Lhoty a domácího Radonína. Po skončení osmi netradičních disciplín, jejichž hlavním cílem bylo především dobře pobavit početné publikum, se vítězem stalo právě družstvo Panské Lhoty před domácím družstvem, které porazilo Bransouze v závěrečném rozstřelu. Všem Radonínským, kteří se podíleli na přípravě této fajn akce, patří díky.

Začátek školního roku odstartoval ve Lhotě tradiční cyklistický závod Okolo Lhoty. Na trať letošního pátého ročníku se postavilo 35 účastníků, kteří si mohli vybrat ze dvou tratí. Přestože je akce především příležitostí k setkání a oslavou zdravého pohybu, jako každý závod měl i ten lhotecký svoje vítěze. V dětské kategorii zvítězil Martin Švaříček, mezi muži Radek Novotný a nejrychlejší ženou Lhoty je Alexandra Lavičková. Největším vítězstvím ovšem bylo, že s cíli stanul stejný počet účastníků jako na startovní čáře. Zvláštní cenu pak získala paní Marie Jurková, která se závodu zúčastnila v kategorii historická kola, která byla vyhlášena letos poprvé. Její kolo z počátku minulého století, které přečkalo běh času bez jakýchkoli úprav bylo ozdobou závodu.

A protože léto není jenom dobou dovolených a radovánek, ale i sezónou stavebních prací, může se Lhota na podzim pochlubit novými asfaltovými povrchy na návsi a v přilehlých ulicích, střecha kapličky na návsi dostala nový nátěr a novotou září i střecha bývalé márnice u hřbitova. Investorem všech těchto oprav bylo město Brtnice, které se podílelo i na vybudování nové základy na hasičském hřišti, který vznikla ve spolupráci se členy místního SDH.

Závěrem přání, aby i další lhotecké akce byly stejně pestré, jako jsou barvy podzimního listí.

-mh-