Byl poslední květen – lhoteckých hasičů čas…

Dětský den, domácí vítězství hasičů a pouť. Kolem těchto událostí se točil společenský život v Panské Lhotě v květnu a červnu.

Tentokrát již třetí květnovou neděli uspořádal Osadní výbor Panská Lhota dětský den plný soutěží. Oproti předchozím rokům se tentokrát soutěžilo přímo na návsi, která se mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední zaplnila dětmi i rodiči. Přítomné děti mezi jednotlivými stanovišti provázela celé odpoledne postavička mývala v nadživotní velikosti. Vedle soutěží za sladké odměny se děti dozvěděli i informace, jak správně a proč třídit odpad. Všichni zájemci si mohli důkladně prohlédnout popelářský vůz, který ochotně přistavila firma Esko-T.

Důvodem dřívějšího termínu letošního dětského dne byla skutečnost, že Panská Lhota letos hostila okrskovou soutěž v požárním sportu. Poslední květnovou sobotu se tak na hasičském hřišti za horním rybníkem sešli v Panské Lhotě hasičská družstva z nejbližšího okolí. Přestože počasí během dne hrozilo, že skvěle připravenou akci spláchne déšť, na hlavní část programu se vyčasilo. Početní diváci tak mohli sledovat vítězství domácích v obou hlavních mužských kategoriích. A jak glosoval jeden z domácích diváků: „Počasí vyšlo, pivo bylo studené a vítězství domácích – co víc by si mohl člověk přát.“

Akcí měsíce června byla jako každý rok lhotecká pouť. Letos nově doplněná předpouťovým pátečním tanečním setkání na hřišti u školky, které připravili místní nohejbalisté. K poslechu a tanci zahráli pod širým nebem místní muzikanti a rozhodně to nebyla žádná z nouze ctnost. Opět se ukázalo, že Lhota je schopna složit vlastní kvalitní hudební těleso různorodého obsazení zvláště, když sólo na saxofon je vyhrazeno pro pana Vidláka. Ti co sešli dvanáctého června na této akci se rozhodně nenudili a po akci zaznívaly hlasy, že by se toto setkání mohlo opakovat i v příštích letech, pokud se nepodaří obnovit tradici dvou pouťových tanečních zábav. Zbytek pouťových oslav už běžel podle ověřeného harmonogramu, když v sobotu na pouťové taneční zábavě zahrála skupina Kalybr a nedělní program po slavnostní mši doplnilo tradiční fotbalové pouťové utkání.

Doposud byly na programu společenských akcí ve Lhotě především lety prověřené tradiční kusy. Na léto a na podzim se chystá i několik novinek, které, jak doufají pořadatelé, si také vyslouží přízeň místních. K těm nejbližším bude patřit promítání letního kina v Panské Lhotě nebo první ročník Vesnických her bez hranic. Chcete-li se o připravovaných akcích dozvědět více, čtěte tento náš nový informační web o dění v Panské Lhotě. Vyberte si zde z kalendáře připravovaných akcí a vyražte ven!

-mh-