Tradiční jaro ve Lhotě

Jarní akce v Panské Lhotě byly ve znamení tradičních každoročních akcí. Ty začaly poslední neděli před Velikonoci setkáním s názvem Velikonoční setkání pro celou rodinu. I když, nebo možná právě proto, že program byl stejný jako minulý rok včetně koštu lhoteckých pálenek a velikonoční výstavy Komunitního centra z Brtnice, se letos návštěvníků našlo jenom poskrovnu. Podobně skromný byl i počet účastníků úklidu jarního úklidu společných prostranství ve vsi, který se konal přesně za měsíc po velikonočním setkání.

Poslední dubnový den pak stejně jako na mnoha ostatních místech patřil stavění máje a poté pálení čarodějnic. Májka stojí letos ve Lhotě opravdu vysoká a tak její postavení bez pomoci techniky nebylo jednoduchým úkolem, ale protože její postavení je pro mužskou část vsi otázkou cti, nemohlo to skončit jinak než úspěchem. Ženy se nenechaly zahanbit a zorganizovali pro děti večerní kostýmovaný lampionový průvod vesnicí. Večer se pak všichni společně sešli u čarodějnické vatry, kterou připravili místí nohejbalisté.

Poslední akcí, při které se mohli místní potkat, byl pak výlov rybníka první květnovou neděli. Místní rybáři vylovili kapry, amury a cejny. Podezření rybářů o řádění dvounohých a čtyřnohých vyder potvrdil úbytek více než 150 kusů ryb. Ani toto rozčarování nezabránilo příjemnému dopolední s vůní kapřích šupin. Mnozí vzpomínali s nostalgií na dřívější držení hlídek, které pytláky odradilo a které bude zřejmě nutné obnovit. Lapkové mějte se proto na pozoru.

Po dětském dnu začátkem června pak čeká Lhotu největší svátek a to lhotecká pouť. Budete-li mít čas, zastavte se ve Lhotě druhý červnový víkend třeba na pouťovou taneční zábavu.

-mh-