Blog

Kultura ve Lhotě tentokrát Bezchibi

První lhotecký košt pálenek, dětem nepřístupné divadelní představení a první lampionový průvod čarodějnic, to jsou všechno novinky z uplynulého kulturního programu v Panské Lhotě.

Velikonoční příprava

Pátou březnovou neděli uspořádal Osadní výbor Panská Lhota ve spolupráci s Mateřským centrem Brtnice v prostorách kulturního domu společnou akci s názvem Velikonoční setkání pro celou rodinu. Program byl sestaven tak, aby zaujal všechny. Děvčata si vyzkoušeli zdobení kraslic voskovou batikou nebo výrobu papírové krajky, chlapci všech věkových kategorií si společně připravili pomlázky na velikonoční pondělí, maminky a babičky si vzájemně pochválily donesené sváteční cukroví a tatínkové a dědečkové se mohli zúčastnit prvního lhoteckého koštu pálenek. Na tom se sešlo celkem jedenáct vzorků a šest dobrovolných porotců vybralo tu nejlepší letošní lhoteckou pálenku. A jak zhodnotila jedna z dámských účastnic „To bylo první velikonoční tvoření, které chlapi zaujalo“.

Divadlo na vsi

V půli dubna pak přivezl divadelní spolek Bezchibi do kulturního domu v Panské Lhotě svůj poslední kus s názvem Sex, čachry a kultura pro všechny. Představení, které pořádal Kulturní klub Panská Lhota, svým názvem přilákalo do hlediště šest desítek diváků, kteří se rozcházeli po představení s různými pocity. Každopádně představení nezanechalo nikoho z přítomných lhostejným a to zřejmě bylo jeho cílem. Nutno však dodat, že ochotnické divadlo se od dob Tylových hodně posunulo.

Májka, čarodějnice a další zvyky

Poslední dubnový den byl i datum dosud poslední společné akce. Nejprve byla společnými silami postavena na návsi májka, která je letos oděna do jarních zelenožlutých barev, aby se se několik hodin poté mohli pod ní sejít mladé čarodějnice a čarodějové k lampionovému průvodu Lhotou. Ten skončil u společné vatry, kterou připravili místní nohejbalisté na hřišti u bývalé mateřské školy. Všichni kdo se zúčastnili, si mohli také prohlédnout, jak se povedla oprava buňky, kterou provedli místní svépomocí.

Na závěr poděkování všem, kteří se jakýmkoli způsobem zapojili do společenského života obce. Ať už při úklidu návsi, úpravách hřiště a jeho zázemí, do pořádání některé z akcí nebo jakýmkoli jiným způsobem. Všichni to dělají ve svém volném čase, bez nároku na odměnu a proto se sluší aspoň touto formou poděkovat.

-mh-

Celý článek

Společenský život žije ve Lhotě i v novém roce

Po skončení adventu a vánoc začal s novým rokem v Panské Lhotě i nový koloběh společenských akcí. Hned v lednu proběhla plesová sezóna, kterou v letošním roce tvořily dva plesy. Nejprve třetí lednovou soboru zahájily plesání místní hasiči se svým tradičním hasičským plesem.  K tanci i poslechu hrála kapela Prezent. Neméně tradiční Společenský ples, pořádaný Kulturním klubem Panská Lhota, o čtrnáct dní později plesovou sezónu ukončil. Tentokrát na podiu stála Malá muzika. Obě akce měly obdobnou návštěvnost, kdy každý z plesů přilákal zhruba stovku tancechtivých návštěvníků.

Čekání na masopustní oslavy bylo možné si zkrátit výletem do vinařství Pavla Leblocha v Ťuhýkově. Výlet, který začal v sobotu 7. února a plynule skončil těsně před nedělním ránem, organizovali manželé Pyskovi z Panské Lhoty. Příležitost seznámit se s postupy při výrobě vína a hlavně ochutnat výsledky těchto postupů využily více než čtyři desítky občanů Panské Lhoty i z Dolního Smrčného. Program výletu byl zvolen tradičně dle hesla ženy, víno, zpěv, kdy ženy si výletnici přivezli do sklípku vlastní, víno pili místní a o zpěv se postarali společnými silami.

Pak už se přiblížilo období předvelikonoční a s ním i masopustní oslavy a reje. Jako první se konala dětská maškarní merenda, kterou v polovině února navštívily na čtyři desítky dětských masek v početném doprovodu rodičů i starších sourozenců, takže prostory kulturního domu se příjemně naplnily. Všechny maskované děti i někteří rodiče se pak účastnili pásma soutěží pod vedením klauna Pepy, které skončilo až v podvečerních hodinách. Program merendy doplnilo i vystoupení jihlavských gymnastek.

O týden později v sobotu 21. února se pak už konal samotný masopustní průvod, kterého se letos účastnilo více než 20 masek a z posledních let tak patřil průvod k těm početnějším. Poté co během odpoledne prošel průvod celou obcí, zakončil svoje putování v místním kulturním domě, kde propukla masopustní veselice. Na té hrálo k poslechu, ale především ke zpěvu volné uskupení místních muzikantů v nástrojovém obsazení kytary, basa, improvizované bicí a saxofony. Přestože byl hudební doprovod, kterému dominovala zejména sóla Tondy Vidláka, poměrně početný, měl chvílemi co dělat, aby nezanikl ve sborovém zpěvu maskovaných i nemaskovaných návštěvníků.

Závěrem je možno říct, že všechny kulturní a společenské akce, které dosud v novém roce v Panské Lhotě proběhly, patřily k povedeným a proto je třeba poděkovat všem, co se na nich podíleli, ale i návštěvníkům, bez kterých by pořádání akcí nemělo smysl. A můžeme se těšit na akce příští, protože vedle těch známých a tradičních je pro tento rok připraveno i několik novinek a překvapení.

-mh-

Celý článek

Advent a Vánoce v Panské Lhotě

Adventní čas a čas vánoční byl letos v Panské Lhotě opět bohatý na společenské události, které umožnily společně se svátečně naladit. Připraveny byly akce, které jsou již tradičně s tímto obdobím spojeny i akce, která se konala poprvé.

Tou bylo Adventní zpívání, které připravila na sobotu 6. prosince Lhotecká schola pod vedením otce Petra Baláta ve spolupráci s novým osadním výborem. V místním kulturním domě na návštěvníky čekal večer plný vánoční hudby. Hrálo se od koled jako V jestlích dítě spinká, U Betléma dnes Maria přes Hvězda zářila od Spirituál Kvintetu, Tisíc andělů od Čechomorů až po Půlnoční od Václava Neckáře. Po skončení vánočního pásma následoval ještě večírek s country muzikou. Přestože se jednalo o první takovou akci, tak se našim muzikantům vydařila a odměnou jim kromě potlesku byl i „plný dům“ a příjemná atmosféra.

 Další předvánoční akcí byl tradiční a léty prověřený vánoční turnaj ve stolním tenise, který se konal v neděli 21. prosince v kulturním domě. Dopoledne se mezi sebou o vítězství utkali lhotecké děti a odpoledne se konal hlavní turnaj registrovaných i neregistrovaných hráčů. V kategorii registrovaných hráčů získal prvenství Jaroslav Švaříček a mezi neregistrovanými hráči pak slavil vítězství Jaroslav Suchý. Po celou dobu turnaje vládla správně sportovně bojovná nálada a ceny se dostaly nejenom vítězům.

Pak už přišly na řadu samotné Vánoce a Štědrý den, který je v Panské Lhotě už několik let spojený se společným večerním zpíváním koled u rozsvíceného stromu na návsi. Na saxofony přítomné doprovodili Radek a Stanislav Šťávovi spolu s Martinem a Michalem Karafiátem. Oproti předchozím rokům přálo počasí a zpříjemnění atmosféry pomohl i podávaný vánoční punč.

Poslední akcí spojenou s Vánoci byl vánoční koncert v kostele v Panské Lhotě v pátek 26. prosince od šesti hodin večer. Svůj um a dovednosti předvedla opět Lhotecká schola, která předvedla něco ze svého repertoáru vánočních písní, které byly doplněny svátečním slovem otce Petra Baláta. Jednalo se již o třetí ročník tohoto koncertu, takže i zde již byl založen základ tomu, aby byl tento koncert považován za tradiční akci spojenou s Vánoci v Panské Lhotě. Tomu, kdo si musel nechat koncert ujít nebo tomu, kdo by si chtěl opět užít náladu toho večera, je k dispozici záznam koncertu na YouTube, který pořídil František Lavička. Stačí zadat na této stránce heslo Vánoční besídka Panská Lhota 2014.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se nezištně a ve svém volném čase podíleli na přípravě těchto akcí a na zpříjemnění společenského života v obci. I na příští rok je naplánována celá řada kulturních, společenských i sportovních akcí, jejichž seznam naleznete v tomto vydání Brtnického zpravodaje. Jako první nás čeká plesová sezóna, kde se organizátoři těší na Vaši hojnou účast.

-mh-

Celý článek