Kultura ve Lhotě tentokrát Bezchibi

První lhotecký košt pálenek, dětem nepřístupné divadelní představení a první lampionový průvod čarodějnic, to jsou všechno novinky z uplynulého kulturního programu v Panské Lhotě.

Velikonoční příprava

Pátou březnovou neděli uspořádal Osadní výbor Panská Lhota ve spolupráci s Mateřským centrem Brtnice v prostorách kulturního domu společnou akci s názvem Velikonoční setkání pro celou rodinu. Program byl sestaven tak, aby zaujal všechny. Děvčata si vyzkoušeli zdobení kraslic voskovou batikou nebo výrobu papírové krajky, chlapci všech věkových kategorií si společně připravili pomlázky na velikonoční pondělí, maminky a babičky si vzájemně pochválily donesené sváteční cukroví a tatínkové a dědečkové se mohli zúčastnit prvního lhoteckého koštu pálenek. Na tom se sešlo celkem jedenáct vzorků a šest dobrovolných porotců vybralo tu nejlepší letošní lhoteckou pálenku. A jak zhodnotila jedna z dámských účastnic „To bylo první velikonoční tvoření, které chlapi zaujalo“.

Divadlo na vsi

V půli dubna pak přivezl divadelní spolek Bezchibi do kulturního domu v Panské Lhotě svůj poslední kus s názvem Sex, čachry a kultura pro všechny. Představení, které pořádal Kulturní klub Panská Lhota, svým názvem přilákalo do hlediště šest desítek diváků, kteří se rozcházeli po představení s různými pocity. Každopádně představení nezanechalo nikoho z přítomných lhostejným a to zřejmě bylo jeho cílem. Nutno však dodat, že ochotnické divadlo se od dob Tylových hodně posunulo.

Májka, čarodějnice a další zvyky

Poslední dubnový den byl i datum dosud poslední společné akce. Nejprve byla společnými silami postavena na návsi májka, která je letos oděna do jarních zelenožlutých barev, aby se se několik hodin poté mohli pod ní sejít mladé čarodějnice a čarodějové k lampionovému průvodu Lhotou. Ten skončil u společné vatry, kterou připravili místní nohejbalisté na hřišti u bývalé mateřské školy. Všichni kdo se zúčastnili, si mohli také prohlédnout, jak se povedla oprava buňky, kterou provedli místní svépomocí.

Na závěr poděkování všem, kteří se jakýmkoli způsobem zapojili do společenského života obce. Ať už při úklidu návsi, úpravách hřiště a jeho zázemí, do pořádání některé z akcí nebo jakýmkoli jiným způsobem. Všichni to dělají ve svém volném čase, bez nároku na odměnu a proto se sluší aspoň touto formou poděkovat.

-mh-