Společenský život žije ve Lhotě i v novém roce

Po skončení adventu a vánoc začal s novým rokem v Panské Lhotě i nový koloběh společenských akcí. Hned v lednu proběhla plesová sezóna, kterou v letošním roce tvořily dva plesy. Nejprve třetí lednovou soboru zahájily plesání místní hasiči se svým tradičním hasičským plesem.  K tanci i poslechu hrála kapela Prezent. Neméně tradiční Společenský ples, pořádaný Kulturním klubem Panská Lhota, o čtrnáct dní později plesovou sezónu ukončil. Tentokrát na podiu stála Malá muzika. Obě akce měly obdobnou návštěvnost, kdy každý z plesů přilákal zhruba stovku tancechtivých návštěvníků.

Čekání na masopustní oslavy bylo možné si zkrátit výletem do vinařství Pavla Leblocha v Ťuhýkově. Výlet, který začal v sobotu 7. února a plynule skončil těsně před nedělním ránem, organizovali manželé Pyskovi z Panské Lhoty. Příležitost seznámit se s postupy při výrobě vína a hlavně ochutnat výsledky těchto postupů využily více než čtyři desítky občanů Panské Lhoty i z Dolního Smrčného. Program výletu byl zvolen tradičně dle hesla ženy, víno, zpěv, kdy ženy si výletnici přivezli do sklípku vlastní, víno pili místní a o zpěv se postarali společnými silami.

Pak už se přiblížilo období předvelikonoční a s ním i masopustní oslavy a reje. Jako první se konala dětská maškarní merenda, kterou v polovině února navštívily na čtyři desítky dětských masek v početném doprovodu rodičů i starších sourozenců, takže prostory kulturního domu se příjemně naplnily. Všechny maskované děti i někteří rodiče se pak účastnili pásma soutěží pod vedením klauna Pepy, které skončilo až v podvečerních hodinách. Program merendy doplnilo i vystoupení jihlavských gymnastek.

O týden později v sobotu 21. února se pak už konal samotný masopustní průvod, kterého se letos účastnilo více než 20 masek a z posledních let tak patřil průvod k těm početnějším. Poté co během odpoledne prošel průvod celou obcí, zakončil svoje putování v místním kulturním domě, kde propukla masopustní veselice. Na té hrálo k poslechu, ale především ke zpěvu volné uskupení místních muzikantů v nástrojovém obsazení kytary, basa, improvizované bicí a saxofony. Přestože byl hudební doprovod, kterému dominovala zejména sóla Tondy Vidláka, poměrně početný, měl chvílemi co dělat, aby nezanikl ve sborovém zpěvu maskovaných i nemaskovaných návštěvníků.

Závěrem je možno říct, že všechny kulturní a společenské akce, které dosud v novém roce v Panské Lhotě proběhly, patřily k povedeným a proto je třeba poděkovat všem, co se na nich podíleli, ale i návštěvníkům, bez kterých by pořádání akcí nemělo smysl. A můžeme se těšit na akce příští, protože vedle těch známých a tradičních je pro tento rok připraveno i několik novinek a překvapení.

-mh-